Sooqr
Sooqr is een site search feature, ofwel een interne zoekfunctie op je website of webshop, welke ervoor zorgt dat de bezoeker van je site makkelijker en meer content of artikelen kan vinden, bekijken en waar mogelijk kopen op jouw site.
Hoe werkt Sooqr?
Sooqr is een zoekfunctie welke werkt door te zoeken in elk relevant veld, de gehele zoekfunctie van de website of webshop over te nemen en de bezoekers direct gefilterde en de meest relevante zoekresultaten te laten zien. Zelfs wanneer een bezoeker een spelfout heeft gemaakt. De zoekfunctie is volledig en gemakkelijk te integreren in jouw bestaande site of shop en is daarnaast geschikt voor elk (e-commerce) platform. Enige wat Sooqr nodig heeft is een correcte integratie van de code en een volledige datafeed uit jouw website.
Sooqr maakt de interne zoekfunctie belangrijk(er)
Bij veel websites en webshops heeft de interne zoekfunctie machine niet de hoogste prioriteit. En dat is eigenlijk best wel vreemd. Het kan zijn de het optimaliseren van usability (gebruiksvriendelijkheid), het SEO technisch schrijven van content of het opzetten van een logische website structuur en navigatie dat je geen interne zoekfunctie denkt nodig te hebben. Een interne zoekfunctie, als Sooqr, is dan ook geen vervanging voor andere optimalisaties aan je website of webshop, maar juist een aanvulling om het resultaat te verbeteren.
Sooqr features en mogelijkheden
Sooqr is geschikt als interne zoekfunctie voor zowel websites (het vinden van content, teksten en pagina’s) als webshops (het vinden van artikelen en producten) of als combinatie. Sooqr werkt op basis van datafeeds. In die datafeed kan je (gestructureerde) eigenschappen meegeven (bv. categorieën, tags) op basis waarvan de interne zoekresultaten kunnen worden gefilterd of gesorteerd. Hieronder enkele voorbeelden van de features en mogelijkheden van Sooqr:
- Data kan aangevuld worden met meta-informatie
- Zowel tekstueel zoeken als middels specificaties of querietaal
- Spelfouten worden door de spellingcorrectie gericht op het juiste zoekwoord
- Het systeem begrijpt en leert synoniemen, en deze zijn ook handmatig in te voeren
- Ranking rules instellen (zelf invloed hebben op wat bovenaan staat)
- Hit highlighting (zoektermen worden op de resultatenpagina uitgelicht)
- Efficiënte verdeling van de load (d.m.v. sharding en caching)
- Herkent automatisch clusters van content
- Er kan aan de knoppen van het algoritme worden gedraaid (bv. de weging van publicatiedatum verzwaren)
Nieuwe inzichten met Sooqr
Als laatste is het nog de back-end van Sooqr. Dit is de beheeromgeving waarin je statistieken kunt inzien (bv. aantal zoekopdrachten, result-click-ratio), zoekopdrachten bekijken (meest gezocht, meest geklikt en zoekopdrachten zonder resultaten) en synoniemen toevoegen aan specifieke zoekopdrachten.
Vooral de zoekopdrachten zonder resultaat zijn erg interessant. Mogelijk zijn bezoekers op zoek naar een onderwerp waar je site nog niet in voorziet. Of moet de zoekopdracht aan een synoniem worden gekoppeld. Dit helpt allemaal bij het verbeteren van de conversie van je website of webshop. Ook populaire zoekopdrachten zijn waardevol; ze geven immers aan waar je bezoekers het meest naar op zoek zijn. Zo kun je deze zoekopdrachten als input gebruiken voor het prioriteren van je content of producten. Daarnaast kan Sooqr worden gekoppeld aan Google Analytics zodat je ook daarin de resultaten van de interne zoekfunctie kan analyseren.